Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Vhodnost sladidla Stevia Trini

Jsem začínajícím diabetikem. Cukrovku ještě nemám ale všechny hodnoty jsou údajně blízké ní. Jsem evidovaný na diabetologií kde chodím na pravidelné kontroly a je mi doporučována hlavně dieta. Koupil jsem si v prodejně zdravé výživy práškové sladidlo Stevia Trini (http://www.steviatom.cz/sladidla/stevia--prasek--100g-vhodny-do-teple-i-studene-kuchyne-a-k--peceni). Toto sladidlo vyrábí argentinská firma TRINI (http://www.steviatrini.com.ar/producto-stevia-en-polvo.php). Prodejce mi tvrdil, že je to čistá Stevie bez jakýchkoliv jiných dodatků. Když jsem se na to doma díval tak jsem zjistil, že je tam na nalepeném štítku v češtině uvedené jako složení stev glykosidy a maltodextrin, ale není uvedené v jakém množstvi. Z toho vyplývá, že mne prodejce asi oklamal. Hledal jsem v internetu co to tem maltodextrin je a na http://www.ordinace.cz/clanek/maltodextrin jsem našel mj. toto upozornění: Upozornění Jako ostatní potravní doplňky obsahující glukózu není maltodextrin vhodný pro diabetiky (cukrovkáře). Pokud jako cukrovkáři maltodextrin přesto užíváte, měli byste ho zahrnout do výpočtu denní dávky cukru. Toto mne dost znepokojilo, protože toto sladidlo jsem chtěl hlavně kvůli cukrovce. Uvedené sladidlo sice obsahuje pro cukrovkáře vhodnou Stevií, ale zároveň obsahuje i asi nevhodný maltodextrin. Na letáku který mi k tomu prodejce dal a také přímo na stránce výrobce je ale uvedené, že toto sladidlo je vhodné také pro diabetiky. Byl bych rád kdyby mi někdo vysvětlil jak to s tou vhodnosti pro diabetiky u tohoto konkrétního sladidla je. Mohu toto sladidlo používat a nebo ho raději vyhodit jako zcela nevhodné pro diabetiky?

Odpovědi na otázku

Ano, všechny aspekty, které zmiňujete jsou pravdivé.. Bohužel to zde na tomto místě nevyřešíme. Jediná možnost bude kontaktovat výrobce. Rozhodně je dobře, že jste na tuto skutečnost upozornil.
V případě uvedeného sladidla Stevia Trini se jedná o čistě bílý prášek a proto se domnívám, že toho maltodextrinu tam bude asi dost značné množství jinak by to asi nebylo až tak bílé, protože Stevie asi čistě bílá není. Podle toho co jsem zjišťoval o jiných sladidlech údajně ze Stevie, je v nich většinou té Stevie pouze velmi malé a asi zanedbatelné množství. Například sypké sladidlo Stevia !N 140 g (http://www.gdmedical.eu/index.php?goto=text&sekce=IcFD9ZdB&tid=CiR2AY9i&lng=cz) obsahuje Steviol-glykosidy (Rebaudiosid A 98%) pouze 0,84g (0,6%) a zbytek je Erythritol 139,16 g (99,4%). To, že výrobce na svých stránkách a také i dovozce do ČR uvádějí, že sladidlo Stevia Trini je vhodné pro diabetiky ještě nemusí jednoznačně znamenat, že to pro diabetiky skutečně vhodné je. V Argentině kde se toto sladidlo vyrábí můžou být jiné normy pro posuzování vhodnosti potravin pro diabetiky než v ČR nebo EU. V internetu je dost různých názorů na to zda všechny potraviny přímo označované jako vhodné pro diabetiky jsou skutečně pro diabetiky zcela vhodné. Pokud ten maltodextrin je skutečně nevhodný pro diabetiky tak se domnívám, že sypké sladidlo od argentinské firmy Trini by nemělo být označované jako vhodné pro diabetiky a nebo by u toho možní mělo být upozornění, že pro diabetiky zcela vhodné není. Připadá mi to jako možná i záměrné klamání spotřebitelů.
Dobrý den, glykemický index maltodextrinu je metabolicky ekvivalentní glykemickému indexu glukózy. Takže skutečně je nutné počítat množsví přijatého maltodextrinu do celkového množství přijatého cukru. Osobně se domnívám, že množství maltodextrinu bude ve jmenovaném výrobku velmi malé a pokud budete užívat sladidlo s rozvahou, jde o jistě lepší volbu než klasický cukr. Stránky výrobce skutečně uvádějí vhodnost výrobku pro diabetiky.