TÉMA Cukrovka

Diabetická dieta

Strava diabetika je základem léčby každého typu cukrovky. Léčebně ovlivňuje onemocnění diabetem, pacienta neomezuje, ani potraviny nezakazuje. Jde o stravu racionální, výživová doporučení jsou stejná, jako pro populaci s vysokými riziky kardiovaskulárních chorob – je vhodná pro celou rodinu.

Správná volba diety zajišťuje přiměřenou tělesnou hmotnost, přiměřený příjem energie, minimální kolísání glykemie během dne, výkyvy lačné a postprandiální glykemie, snižuje riziko ischemické choroby srdeční.

Individuálně nastavený dietní režim umožní nezvyšovat dávku inzulinu nad hodnoty 0,75j./kg/den. Minimalizuje výskyt hypoglykemie a snižuje inzulinovou rezistenci. Příznivě ovlivňuje krevní tuky a podílí se na normalizaci krevního tlaku.

Základ diabetické diety tvoří sacharidy (cukry). Ty by měly tvořit 50 - 60% kalorického přijmu potravy během dne. Dávka polysacharidů, škrobů obsažených v mouce a potravinách z ní vyrobených, v jednotlivých porcích musí být u daného pacienta určena.

Do 30 g na den:

Mléko a mléčné výrobky - laktóza

ovoce - fruktóza

cukr řepný - sacharóza.

Nápoje slazené sacharózou jsou povoleny pouze při hypoglykemii. V praxi používáme u dospělých několik dietních režimů, nejčastěji o obsahu 175g, 225g a 275g sacharidů na den.

Rozložení stravy v průběhu dne: ( snídaně - svačina - oběd - svačina - večeře - II. Večeře nejpozději ve 20 hodin)

Dieta 175 g:

35 - 20 - 40 - 20 - 40 - 20 g sacharidů

Dieta 225 g:

45-30-50-30-50-20   - 20 g sacharidů

Dieta 275 g:

50 - 40 - 65 - 40 - 65 - 20 g sacharidů

Výměnná jednotka - 1 výměnná jednotka (v.j.) = 10g sacharidů

  • Umožňuje záměny potravin při skladbě diety - v rámci dané diety platí rozložení stravy přes den.
  • Znalost je nezbytná u diabetiků 1. typu léčených inzulinem, pumpou.
  • Diabetik má mít dietu individuálně určenou.
  • Musí princip pochopit, nestačí letáček k přečtení
  • Možnost konzultace s nutriční asistentkou, lékařem, systematická edukace nezbytná

Např. ½ krajíce chleba = 1v.j., ½ rohlíku = 1v.j., 1 plátek houskového knedlíku =  1v.j., těstoviny 50g = 1 v.j., 1 větší brambor = 1 v.j., bramborové knedlíky 1+1/2 plátku = 1 v.j.

Jídlo od McDonald - Big Mac 3v.j., hamburger nebo cheeseburger 2,5v.j., hranolky malá porce 2 v.j., velká porce 3v.j., jablková taštička 2,5 v.j., zmrzlina 1,5 v.j.

Další důležitou součástí stravy je vláknina - doporučená dávka 40g/den, převážně rozpustná. Nerozpustná vláknina - otruby, celozrnné výrobky mohou mít u některých pacientů nepříznivé účinky - dyspepsie, průjmy, ztráty vitaminů a minerálů stolicí při překročení denní dávky. Rozpustná vláknina - pektiny, gumy, guar, slizy, hemiceluloza - obsažené v houbách, ovoci, luštěninách. Pozitivní účinek  rozpustné vlákniny - zpomaluje vyprazdňování žaludku, navozuje pocit sytosti, omezuje vstřebání cukrů a tuků ve střevě, snižuje inzulinovou sekreci .

Tuky - tvoří maximálně 30% kalorického přijmu potravy. Živočišné - obsahující nasycené MK - maso, uzeniny, tučné mléčné výrobky - jsou méně vhodné. Cholesterol v potravě -doporučený příjem pod 300mg/den. Rostlinné tuky - obsahují nenasycené MK. To jsou monoenové - olivový olej - 10-14% denního přijmu, polyenové - omega 3 - mořské ryby - příznivý vliv na cévy. Obohacené koncentráty se nedoporučují. Omega 6 - vegetol a sluněčnicový olej - doporučený příjem 6-8% - nepřekračovat, spíše v případě potřeby nahradit sádlem nebo máslem. Nevhodné jsou ztužené tuky. Velmi vhodné jsou lisované panenské oleje, množství opět omezeno. V současnosti je trendem  obohacení tuků o fytosteroly - Flora Proaktiv.

Bílkoviny -  by měly tvořit příjem 10-20% energie na den. Zvýšení nad 0,8g/kg/den způsobí nárůst  hmotnosti. Při snížení příjmu bílkovin pod 0,4g/kg/den hrozí bílkovinná podvýživa a deficit imunity.  Těhotné a kojící ženy by měly navýšit příjem bílkovin až na 1,1g/kg/den.

Redukce příjmu bílkovin je nutná u některých onemocnění ledvin - omezení určí lékař.

Bílkoviny rostlinného původu - luštěniny - pokryjí malou část potřeby.

Obsah bílkovin:

10dkg šunky - 20g bílkovin

10dkg rybí maso - 15-19g bílkovin

10dkg králičí maso - 20g bílkovin

10dkg kuře, krůta - 22g bílkovin

10dkg hovězí maso - 18g bílkovin

10dkg vepřové maso - 15g bílkovin

10dkg tvrdé sýry - do 20g bílkovin

10dkg chléb konzumní - 6g bílkovin

10dkg křehký chléb - 9g bílkovin

Soli a vitamíny -

Kuchyňská sůl - příjem  maximálně  7,5g/den.

U hypertoniků a onemocnění ledvin - snižujeme množství soli, pozor na obsah v minerálních vodách.  Vitaminy a stopové prvky - potřeba stejná jako u nediabetiků.  Vyšší potřeba v zimních měsících, při rekonvalescenci, dlouhodobé dekompenzaci.

Příjem tekutin - voda, minerální vody, bylinné čaje, slabá káva, doporučeno 2 - 3l na den.

Alkohol - lze povolit:

4 dcl vína na týden

1,5 l piva - na týden

1,5 dcl 40% destilátu na týden

Nebezpečí hypoglykemie

Diabetická dieta a alternativní sladidla:

Kalorická - fruktoza a sorbit - maximální dávka do 50g na den, vysoká energetická hodnota, zažívací potíže, průjmy

Nekalorická - aspartam, sacharin, sukraloza, neoheperidin, thaumalin, alitam - doporučuje se kombinovat, dávka neomezená, nezvyšují výskyt zubního kazu, u obézních snižují chuť k jídlu

Speciální diabetické potraviny nejsou u diabetiků nutné, jsou energeticky bohaté. Musí být součástí diabetické diety, neměly by nahrazovat stravu diabetika, neměly by se stát náhražkou při zasycení.

Pokud máte problém s pochopením diabetické diety, je možná konzultace s nutriční asistentkou, lékařem. Kontakt na nutriční asistenty a edukaci poskytne váš diabetolog.

 

 

 

Diabetická dieta patří do témat
  • John Smitha973 28.02.2017 22:16:55

    Very well written article. It will be helpful to anyone who usess it, as well as yours truly dcedegeadafkggbd

  • tjéša 05.01.2012 12:06:15

    hmmm..tu bych potrebovala.. mam strasny prdy!

    • Re: ivka 05.01.2012 12:08:48

      koho to zajímá, že máš prdy?! fuj seš nechutná


Adresář

Diskuze na téma Cukrovka

  • emilka 24.03.2017 09:03 Cukrovka

    Koupis v lekarnach nebo na netu, cena je ruzna, kolem 150 kč na dva měsice

  • Fany 22.03.2017 10:03 Cukrovka

    Ahoj, díky. Kolik stojí a kde je koupím?

  • emilka 17.03.2017 20:03 Cukrovka

    čauko, já i brácha bereme vitamíny pro diabetiky Clara

  • Fany 14.03.2017 08:03 Cukrovka

    ahoj, chci se zeptat, bere někdo nějaký doplněk pro cukrovkáře??

  • Jana 03.02.2017 10:02 Cukrovka

    Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku. Díky němu chci zjistit jaké je pov…

Píšeme jinde
  • Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Tatarák na křupavé topince nebo čerstvé bagetce, kdo by odolal? Pokud hledáte variantu, která se chuťově podobá té masové, zkuste tento recept. Tatarák z avokáda je pikantní, chuťově výrazný a zachutná i těm, kteří nad vegetariánskými pokrmy ohrnují nos.

  • Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.



Zdravě.cz na Facebooku